Poháre a džbány
Stredoveké a renesančné poháre boli neoddeliteľnou súčasťou dobovej historickej kuchyne a stolovania. V počiatkoch boli v zásade bez glazúry, ktorá sa začala používať až v neskoršom období (cca 16.-17. stor.)
Tvary pohárov a zloženie črepu sa menili podľa období, prípadne podľa výrobného okruhu – typu (loštický, bratislavský, sivá keramika a pod.) Všetko záležalo od miestnych surovín a vkusu mešťanov, šikovnosti hrnčiara…
Tým, že poháre nie sú glazované, majú špecifický spôsob používania – nedá sa v nich dlhodobo držať kvapalina a treba ju hneď vypiť. Pohár počas prvého použitia získa svoj „typický“ pach, podľa obsahu, ktorý sa dostane do črepu. Ten sa dlhodobejším používaním zanesie a prestane prepúšťať. Pohár treba po použití vypláchnuť a riadne usušiť, aby nedošlo k splesniveniu.
Svojimi originálnymi tvarmi a charakteristickým povrchom sú vhodným doplnkom pri každej historickej udalosti – šermiarskom vystúpení, či hostine. Vzhľadom na spôsob výroby nie je možné zaručiť, aby boli v súprave tvarovo a rozmerovo úplne rovnaké poháre, každý kus je sám o sebe originálom